PILGRIMSPASS

Pilgrimspass och pilgrimsstämplar har en lång historia inom den kristna pilgrimstraditionen. 

Dåtidens pilgrimer hade ofta ett pilgrimspass där prästen intygade att innehavaren var en sann pilgrim. Att visa passet gjorde det även lättare att få husrum för natten. Det handlade förr om att med pilgrimspasset i handen fritt kunna vandra genom Europa utan att bli stoppad av regler och gränser. Det handlade också om att med stämplarnas hjälp kunna redovisa de pilgrimsvandringar som var mer av en botgörningsvandring.

Även idag finns pilgrimspass, och precis som förr blir det en dokumentation över din vandring. I passet finns plats för stämplar som du samlar under vandringen. I dag är passen och stämplarna mer en fin symbol och ett trevligt reseminne – men kanske framförallt ett sätt att kunna redovisa att man minst gått de sista 10 milen – eller cyklat/ridit de sista 20 milen till Trondheim. Då erhåller man sitt diplom, Olavsbrevet. Det hämtar du ut på Pilegrimsgården alldeles i anslutning till Nidarosdomen i Trondheim. Även i dagens pilgrimspass kan en präst skriva sitt namn och ge välsignelse inför vandringen. 

Pilgrimspass

Pilgrimpass för Sankt Olavsleden kan du köpa för en symbolisk summa på Selånger pilgrimscenter, alla turistbyråer längs leden, Stiklestads Pilgrimscenter och Nidaros Pilgegrimsgård i Trondheim. Pilgrimspass finns också på flera av boendeanläggningarna. 

Stämplar

Stämplarna informerar om platsen du har passerat och kan se ut på olika sätt. De finns vid boendeställen, kyrkor och andra ställen efter leden och det räcker med cirka två stämplar per dag, så fråga på de platser där du övernattar eller kanske den livsmedelsaffär eller restaurang du passerar längs din vandring om de har en stämpel. På flera platser utan bemanning ligger stämpeln i röda postlådor eller små träskåp.

Diplom

Olavsbrevet är från samma tid som de gamla europeiska pilgrimsdokumenten. Illustrationerna är hämtade från Hedalsskrinet (1250) och visar Sankt Olav och pilgrimsaposteln Sankt Jakob, i spanska Santiago. Sankt Jakob är den universella pilgrimen. Han finns bland annat som skulptur på Nidarosdomen med sin typiska vandringsutrustning: hatt, stav, väska och pilgrimsmussla. Olavsbrevet har också en enkel karta över andra pilgrimsleder. Detta för att visa att Nidaros är målet för fler leder, precis som Santiago de Compostela.